A Magyar Kultúra Napja

Január 22, a Magyar Kultúra Napja, ami idén vasárnapra esik. Talán ennek is köszönhető, hogy alig találtam valami programot erre a napra. Azért sikerült összegyűjtenem pár tippet, amivel ti is megünnepelhetitek, ha akarjátok. Ez nem egy szokványos ajánló lesz, nem feltétlenül olyan dolgokról írok amjd, ami először eszetekbe jut a Magyar Kultúra Napjáról, szóval nem lesz benne sem táncház, sem a magyarok története, de még népviselet sem. Ellenben lesz szó kortárs művészetről és otthoni kuckózásról is.

Kezdjük is rögtön egy igazán kortárssal, ugyanis Szűcs Attila kiállítás van jelenleg a LudwigMúzeumban, ezen túl pedig tárlatvezetés is lesz január 22-én. Különleges világba kalauzol minket a festő, ahol ismerte és ismeretlen figurák jelennek meg eléggé elvont környezetben. Ha érdekel a kortárs festészet, de nem feltétlenül a nonfiguratív dolgok érdekelnek, akkor ez a tárlat neked való.

Szűcs Attila kiállítás_theshinystuff.wordpress.com.jpg

Ha már a Ludwigról van szó, akkor izgalmas lehet még a Gondolatfutamok Bartókhoz című Ludwig Szabadegyetemi előadás is, ami ma lesz és ráadásul igyenes. Itt a Bartók-emlékév alkalmából, a múzeumban megrendezett #Bartók kiállításhoz kapcsolódó előadásokat hallgathatunk meg, olyan izgalmasnak ígérkező témában, mint például: Bartók Béla a gépzenéről.  :) A kapcsolódó kiállítás is érdekes lehet, de itt már igazán hard core kortárs alkotásokka találkozhattok, persze Bartókhoz kapcsolódóan.

ludwig-szabadegyetem_bartok_theshinystuff-wordpress-com

Ha azonban inkább valami könnyebben emészthető, klasszikus művészetre vágynátok, akkor én bármikor ajánlani tudom a Magyar Nemzeti Galéria állandó kiállításait. Az áruk sem túl drága, csak 1800 Ft és rengeteg mindent meg lehet nézni vele. A bónusz pedig a téli kilátás a várból. :)

mng_theshinystuff-wordpress-com

Én most eléggé képzőművészet és zene vonalon gondolkodtam, ezért a Budapesti Fesztivál Zenekar előadásait és az A38-as programokat is megnézegetten, de a hajón nem sok nagyon találtam semmi extrát, a BFZ pedig vasárnap egész napos Brahms maratont tart a Müpában. Ami egyébként nekem elég szimpatikus, de hát nem magyar a zeneszerző, viszont a zenekar igen, szóval akár számításba is jöhet, ha szeretitek a klasszikus zenét.

bfz_theshinystuff.wordpress.com.jpg

Eddig ez mind szép és jó, de mi van ha egyáltalán nincs kedved kimozdulni otthonról, vagy esetleg vidéken vagy, vagy beteg, álmos, stb.? Erre is hoztam tippet nektek, lehet nálam is ez lesz a program, mivel jó lenne otthon lennem vasárnap és buzgón tanulni az államvizsgámra. Szóval ha ti is otthon maradnátok inkább, akkor a következő a tippem:

  • vegyetek elő egy jó könyvet, ami a magyar kultúrához kapcsolódik. Lehet ez akár egy regény, amit éppen olvastok vagy egy verseskötet, amit gimi óta nem vettetek elő. Én valószínüleg az aktuális kedvencemet, a Festői szerelmek című Nyári Krisztián könyvet fogom olvasni magyar festők életéről, vagy ha sikerül beszereznem, akkor a nagyon modern és szépséges Instaverset.
  • Tegyetek be valami magyar zenét, amihez éppen kedvetek van, vagy épp valami tök újat. Nálunk az aktuális kedvenc Liszttől a Magyar rapszódiák (megnéztük a Tom&Jerry erről szóló részét és azóta függünk rajta…).
  • +1 tipp a takaró, melegvizes palack, kakaó kombináció. Jó szórakozást hozzá! :)

Próbáltam színházi előadásokat is keresni, de semmi érdekeset nem találtam. Ti tudtok valami jó tippet?

Addig is: kitartás a péntekhez és szép hétvégét nektek!

Advertisements
This entry was posted in Mai kedvencek and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s