Séta a budai Várban

Egy héttel ezelőtt, vasárnap reggel Emese barátnőmmel a Várkert Bazár lépcsőin cammogtunk felfelé és csodáltuk a csendes várost, ugyanis épp a budai Várba tartottunk, hogy részt vegyünk a bupap által szervezett egyik sétán.


One week ago, on a lazy Sunday morning I was climbing the stairs of Várkert Bazár with my friend Emese wondering about the beautiful scene.We were heading to the Buda Castle, to participate in a walk tour, organized by bupap.

_DSC0061
Régen jártam már a budai Várban, a séta által érintett több részén pedig még soha, így rengeteg új élménnyel gazdagodtunk. A séta vezetői – Csonka Laura történész és Lénárd Anna képzőművész – nagyon jó hangulatot teremtettek, és egyáltalán nem tankönyvszagúan, hanem nagyon emberközeli módon meséltek a budai Várban egykor együtt élő három legnagyobb egyistenhívő vallás képviselőiről, azaz a zsidókról, keresztényekről és a muszlimokról.


It was a long time ago when I last visited the castle and there were some parts of the tour which were totally new to me. The leaders of the walk – Laura Csonka historian and Anna Lénárd artist – made a wonderful atmosphere in the group and showed us around among the historic buildings.

_DSC0081 _DSC0074 _DSC0080

Az idő tökéletes volt egy kis sétára és az egésznek olyan hangulata volt, mintha csak véletlenül verődött volna össze a társaság egy kis vasárnap délelőtti eszmecserére. Senki nem sietett sehová, mindenki élvezte a friss levegőt (igen, teljesen frissnek éreztük, pedig akkor volt a szmogriadó), napfürdőztünk és ráérős tempóban sétálgattunk.


The weather was perfect for walking and the whole tour seemed like if we accidentally met these people for a Sunday morning chat. No one was in a hurry and all of us enjoyed the sunlight and the fresh air.

_DSC0095_DSC0073

A séta része volt egy levéltári látogatás is, ahol nem csak az épületet csodálhattuk meg, hanem érdekességeket is hallhattunk a Rudas Gyógyfürdőről és a budai Vár életéről a török uralma alatt. Na és persze pihentünk is egy kicsit, mert ekkorra azért már kezdtünk fáradni.


Part of the tour was a visit in the Archives, where we had a chance to look around in the wonderful building and we were intorduced to the story of Rudas Bath as well.

_DSC0089Nekem nagyon szimpatikus volt a séta koncepciója, látszott a vezetőkön, hogy élvezik, amit csinálnák és, hogy szívügyük a város megismertetése az itt lakókkal. Biztosan részt fogok még venni valamelyik sétájukon, remélem ti is kedvet kaptatok hozzá. Persze a séta után még egy kis mókázáshoz is volt kedvünk.


I really love the concept of this tour, I could see in the eyes of our guides, that they enjoy their work and they love showing people their city. I’ll surely participate in one of their tours again in the future. :)

_DSC0117 _DSC0124 _DSC0120_DSC0114

_DSC0132

Advertisements
This entry was posted in Itt jártam and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s