Selejtezzünk jó ügyért!

Selejtezzünk jó ügyért

Nemrég tudatosult bennem, hogy egy pár évig még biztosan abban a lakásban fogok lakni, ahol jelenleg, így elkezdett foglalkoztatni az a gondolat, hogy kicsit átalakítsam a helyet. Ezt persze meg kellene, hogy előzzön egy selejtezés.

A téma után kutatva, beleakadtam Marie Condo egyik könyvébe, a ‘The Life-Changing Magic of Tidying Up’-ba. A japán szerző kész sztárnak számít hazájában, de nemzetközi szinten is bestseller lett ez a könyve. Mint a cím is mutatja, a könyv a takarításról szól, jobban mondva, inkább a rendrakásról. Igazából én hosszúnak tartottam egy 100 oldalas könyvet a rendrakásról, de van benne néhány dolog, ami nagyon megfogott.

  • Döntsük el, mi a célunk a selejtezéssel! Hogyan képzeljük el magunkat az új, ideális környezetben? Ha én letisztult, stílusos környezetre vágyom, ami nyugalmat áraszt, abba nem illik bele a kinn felejtett szennyes, sem a nagyitól kapott, még az őskorból itt maradt falvédő. (Bocsi nagyik!)
  • Előbb selejtezzünk ki minden haszontalan tárgyat és csak aztán keressünk helyet a megmaradt tárgyaknak! Fontos a sorrend!
  • Ebben a sorrendben selejtezzünk: ruhák, könyvek, emlékek. A ruhák könnyen pótolhatóak, így könnyebben meg is válunk tőlük, míg az emlékekhez köthető tárgyaknak nehezebben mondunk búcsút.
  • Fontos a szemléletmód: arra fókuszáljunk mi az, amit meg szeretnénk tartani, ne azt keressük, mit dobhatnánk ki. Különben könnyen kis, morcos selejtező-manóvá válhatunk, aki összeráncolt szemöldökkel keresgél kidobandó dolgokat a lakásban.
  • Csak olyan dolgot tartsunk magunk körül, ami örömet okoz! Így okoz majd az új környezetünk is örömet nekünk.
  • És végül, ne felejtsük el, hogy ami kívül van, az hatással van arra, ami belül van. Akinek nincs rend a környezetében, hogyan várhatná el, hogy rend legyen az életében?

A kidobásra ítélt darabokat a Vöröskereszthez vittem el, remélem valakinek még sok örömet okoznak! Ha ti is szeretnétek így segíteni másokon, látogassatok el a honlapjukra. Általában délelőtt 9 és délután 3 között van adományátvétel, a város több pontján.

_IMG1469-2

Advertisements
This entry was posted in Ez történt velem and tagged , . Bookmark the permalink.

One Response to Selejtezzünk jó ügyért!

  1. Pingback: Zsebtükör redesign | theshinystuff

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s